Bedrukte dozenBedrukte dozen

Essentiële tips voor flexo bedrukte dozen

In de wereld van verpakkingen is het bedrukken van dozen niet zomaar een visuele keuze. Het is een strategische beslissing die merkherkenning versterkt, productinformatie communiceert en de algehele gebruikerservaring verbetert. 

Duik met ons mee in de wereld van flexo druktechniek, de voordelen ervan en handige tips voor het bedrukken van verpakkingen.

Flexo druktechniek

De oudste druktechniek, gebaseerd op het stempelprincipe, heeft de basis gelegd voor moderne drukmethoden. Hierbij ligt het drukkende deel hoger dan het niet-drukkende gedeelte, vergelijkbaar met rubberen stempels of kunststof platen die om een cilinder worden geplaatst.

Het primaire doel van het bedrukken van een verpakking is om tekst en of afbeeldingen zichtbaar te maken Het druk proces omvat een wisselwerking tussen de drukvorm, inkt en het te bedrukken materiaal.

 

 "Flexodruk is de meest voorkomende druktechniek in de verpakkingsindustrie"

 

Voor een optimale afdruk moeten deze drie factoren op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast spelen andere variabelen zoals drukproef specificaties, de drukpers zelf, afstelling van de pers, klimatologische omstandigheden en natuurlijk de vakkennis van de drukker een cruciale rol.

flexo clichéflexo cliché
Flexo cliché bedrukkenFlexo cliché bedrukken

De voordelen van een flexo bedrukking

Flexodruk heeft zich gevestigd als de meest voorkomende druktechniek in de verpakkingsindustrie. Dankzij de veelzijdigheid, snelheid en kostenefficiëntie wordt het gezien als de beste methode voor het bedrukken van dozen. Op één machine, in één gang, kan je een op maat gemaakte doos bedrukken, maar ook snijden, rillen, vouwen en lijmen.

Voordelen van Flexodruk

 • Meest gebruikte druktechniek voor verpakkingen.
 • Goede bedrukkingskwaliteit.
 • Voordelig
 • Kleine oplage en grote oplage.
 • Snel drukproces, met sneldrogende inkten.
 • Kortere insteltijden.
 • Geen extra verwerkingen zoals speciaal papier, aflakken, lamineren.
 • Eenmalige kosten voor een cliché is hoger dan de reprokosten van offset.
Cliché voor bedrukkingCliché voor bedrukking
BedrukkingsmachineBedrukkingsmachine

Toepassingen en materialen

Bedrukkingen zijn niet beperkt tot één soort materiaal of product. In de dynamische wereld van verpakkingen en branding kunnen bedrukkingen een scala aan materialen transformeren, waardoor ze zowel functioneel als visueel aantrekkelijk worden. Van folie tot golfkarton dozen, hier zijn enkele van de meest populaire verpakkingsmaterialen voor een flexo bedrukking.

 • Folie
 • Golfkarton dozen
 • Golfkarton enveloppen
 • Kartonnen displays (POS)
 • Luchtkussen enveloppen
 • Papieren zakken
 • Kraft inpak papier
 • Schuim enveloppen
 • Tape
 • Vouwkarton dozen
Bedrukte displayBedrukte display
Bedrukte tapeBedrukte tape
Bedrukte envelopBedrukte envelop
Bedrukte sleeveBedrukte sleeve

 

 "Goede verpakking beschermt niet alleen het product, maar ook het merk"

 

Tips en tricks

Het bedrukken van dozen met een logo en het vervaardigen van op maat gemaakte verpakkingen vereist precisie en kennis. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

Tip 1

Bij flexo bedrukking vereist elke kleur zijn eigen cliché. Voor een ontwerp met vier kleuren heb je dus vier afzonderlijke clichés nodig. Dit is essentieel om te overwegen tijdens het ontwerpproces.

Tip 2

Streef je naar een bedrukking van topkwaliteit met glanseffecten of kleurovergangen? Deze kunnen uitdagend zijn om te realiseren. Er zijn opties beschikbaar, zoals hoogwaardige flexo druk gecombineerd met een vernisafwerking voor een glanzend effect. 

Tip 3

Bedenk dat een kleur op een gekleurde ondergrond zoals een bruine doos of papieren zak in werkelijkheid kan afwijken van hoe het op een scherm verschijnt. Inkt kan bijvoorbeeld donkerder of lichter uitvallen. Zorg daarom voor duidelijke kleurcodes in je ontwerp.

Tip 4

Eenmaal gecreëerd, is een cliché definitief. Eventuele aanpassingen betekenen dat er een nieuw cliché moet worden geproduceerd.

Tip 5

Raadpleeg een specialist in verpakkingen voor advies en om zeker te zijn van het gewenste resultaat.

Verhoog de impact van je merk met bedrukte verpakkingen

Het bedrukken van dozen is een kunst op zich. Of je nu een barcode, logo of een ander ontwerp wilt bedrukken, het is essentieel om de nuances van het drukproces te begrijpen. Heb je vragen of wil je meer weten over het bedrukken van verpakkingen? Onze verpakkingsspecialisten staan klaar om je te helpen.

 

Bedrukte dozenBedrukte dozen
Bedrukte verpakkingBedrukte verpakking

Wil je meer weten over de mogelijkheden van bedrukte verpakkingen?

Neem gerust contact op met één van onze verpakkingsspecialisten. Wij helpen je graag verder.

 

 Andere blogs over bedrukte verpakkingen.