DozenDozen

Verpakken met dozen

Verreweg de meeste producten worden verpakt in dozen. Die producten zijn vaak al beschermd met een primaire verpakking of het product wordt beschermd met opvul- en beschermmateriaal. Een verzenddoos is dus een extra verpakking.

Dozen zijn leverbaar in talloze standaardmaten, variërend van klein tot reusachtig groot. Van stevig tot zeer stevig. Ben je op zoek naar een formaat dat niet standaard voorhanden is dan kun je vanaf een relatief kleine oplage, dozen op maat laten maken. Ook hierin is de keuze zeer gevarieerd.

Verschillende soorten dozen

De Amerikaanse vouwdoos is de meest gebruikte verzenddoos. Deze is voorzien van korte en lange kleppen aan de boven- en onderzijde van de doos. Andere vormen van een kartonnen verpakking zijn o.a. gestanste verpakkingen zoals wikkelverpakkingen en trays. Wikkelverpakkingen ook wel bekend als wraparounds kunnen met behulp van een dozenopzetmachine worden verwerkt. Deze zijn dan ook geschikt voor grote series. Wikkelverpakkingen kunnen door het lagere materiaalverbruik een besparing opleveren ten opzichte van standaard Amerikaanse vouwdozen.

Trays kennen we als handmatig opgezette verpakkingen en als machine opgezette verpakkingen. Met name trays die machinaal opgezet en met hotmelt verlijmd worden, zijn zeer geschikt voor grote series en hebben een laag materiaalverbruik.

Handmatige vouwtrays zijn goed bruikbaar voor kleinere series en zijn zodanig ontworpen dat er geen lijm nodig is om de tray in elkaar te zetten.

Samenstelling van een doos

Dozen worden gemaakt van golfkarton of massief karton. De golfkartonnen constructies komen in verschillende vormen voor. Onder een constructie wordt verstaan: een samenstelling van golfbanen en dekbanen. De eenvoudigste vorm van een golfkartonnen constructie ontstaat door het samenvoegen van één golfbaan en één dekbaan.

Golflagen

Er zijn verschillende golfkartonnen constructies met:

  • Enkelzijdige of enkele open golf: één golflaag en één deklaag
  • Enkele golf: twee deklagen met daartussen een gegolfde laag
  • Dubbele golf: twee golflagen, gescheiden door een tussenlaag en twee deklagen
  • Triple golf: drie golflagen, gescheiden door twee tussenlagen en twee afdeklagen

De golflaag is er in verschillende type:

enkele golfenkele golf
dubbele golfdubbele golf

Papierkwaliteiten

De keuze van de papiersoort is mede bepalend voor de kwaliteit en het uiterlijk van de doos. Voor de deklagen kunnen onderstaande papiersoorten worden gebruikt:

  • Kraftliner (110 – 400 grams)
  • Testliner (100 – 230 grams) 

De golf- en tussenlagen worden meestal gemaakt van:

  • Wellenstoff
  • Schrenz
testlinertestliner
kraftlinerkraftliner

Wil je meer weten over de mogelijkheden van dozen?

Neem gerust contact op met één van onze verpakkingsspecialisten. Wij helpen je graag verder.