Papiermarkt november

UPM Communication Papers

November 2021

Het is zeker niet exclusief voor de papierwereld dat we te maken hebben met een unieke marktsituatie die we in ieder geval de laatste dertig jaar niet hebben meegemaakt. Waar we jarenlang gewend zijn geraakt dat papier op redelijk korte termijn beschikbaar was en er over de prijs altijd te onderhandelen was, hebben we nu met een marktsituatie te maken waarbij papier (en met name karton) schaarse goederen zijn geworden. Nieuw is daarbij ook dat het tekort aan grondstoffen breed wordt gedeeld met de uiteindelijke consumenten en het voor niemand een verrassing is dat de levertijden lang zijn en de prijzen in rap tempo stijgen.

Papierproducenten verklaren de prijsverhogingen door; stijgende transportkosten (zeker de containerprijzen vanuit het Verre Oosten), stijgende energieprijzen en een sterk toenemende vraag naar pulp (vooral veroorzaakt naar de vraag van hygiëne papier). Sommige producenten aarzelen niet om ook direct een energietoeslag door te voeren. Zelfs op reeds geboekte orders.

De schaarste van papier wordt veroorzaakt omdat de productiecapaciteit wereldwijd is afgenomen met ca. 5 miljoen ton de afgelopen twee jaar, Amerikaanse en Chinese producenten niet of nauwelijks nog naar Europa exporteren en de vraag naar papier op dit moment wordt aangewakkerd door de langere levertijden.

Hoe lang deze marktsituatie nog zal voortduren is moeilijk te voorspellen, maar alle signalen wijzen erop dat de kartonmarkt zeker het komende jaar nog geen verandering te zien zal geven en ook de markt van grafische kwaliteiten als houtvrij gestreken en ongestreken papier niet voor het tweede kwartaal van 2022 weer zijn genormaliseerd.

IGEPA Nederland heeft de afgelopen maanden met man en macht gewerkt om de beschikbaarheid van papier voor onze klanten zo optimaal mogelijk te laten zijn, maar in deze extreme markt mogen we ook geen valse verwachtingen wekken en moeten we de komende maanden alle creativiteit aanwenden om iedereen van papier te voorzien. 


Deel dit artikel