Uitleg brandcertificering

Als signmaker speel je een belangrijke rol bij het creëren van aantrekkelijke en opvallende visuele communicatie. Naast het esthetische aspect is het ook belangrijk om ook de brandveiligheid van de gebruikte materialen te waarborgen. Brandcertificering is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat de gebruikte materialen en producten voldoen aan de vereiste brandveiligheidsnormen. In dit artikel zullen we ingaan op de EN 13501-1-norm, een belangrijke referentie voor brandcertificering, en hoe jij als signmaker kan voldoen aan de brandveiligheidseisen.

Wat is de EN 13501-1-norm?

De EN 13501-1-norm is een Europese norm die de brandclassificatie van bouwmaterialen en -producten specificeert. Het is een breed geaccepteerde norm die wordt gebruikt voor brandcertificering in veel Europese landen. Deze norm beoordeelt de brandprestaties van materialen op basis van criteria zoals ontvlambaarheid, rookontwikkeling, brandende druppelvorming en de totale hoeveelheid vrijgekomen warmte.

Belang van brandcertificering in de Sign & Display industrie

Als signmaker werk je vaak met diverse materialen, zoals (kunststof) plaatmateriaal, bannermedia en folies. Een brandcertificering zorgt ervoor dat de gebruikte materialen en producten een bepaalde mate van brandveiligheid bieden. Dit minimaliseert het risico op brandgevaar en draagt bij aan de veiligheid van mensen en eigendommen.

Met een brandcertificering kun je het vertrouwen van klanten winnen. Het toont aan dat je als signmaker aandacht besteedt aan de kwaliteit en veiligheid van je producten, wat een positieve indruk achterlaat bij potentiële klanten.

Daarom raden wij als Igepa aan om materialen te gebruiken die voldoen aan de brandclassificaties volgens de EN 13501-1 norm. 
Deze certificering is vaak terug te vinden op onze website (nadat je inlogt), maar anders kan deze altijd worden opgevraagd bij de verkoopafdeling.

EN 13501-1 Brandclassificaties

Klasse -  Omschrijving

  • A1 - Geen bijdrage aan brand.
  • A2 - Beperkte bijdrage aan brand.
  • B - Normale bijdrage aan brand.
  • C -  Matige bijdrage aan brand.
  • D - Hoge bijdrage aan brand.
  • E - Hoge bijdrage aan brand.
  • F - Zeer hoge bijdrage aan brand.
  • FLS - Beperkte vlamverspreiding.
  • W - Brandende druppelvorming.
  • S - Rookvorming

Dit eenvoudige schema geeft een overzicht van de verschillende brandclassificaties volgens de EN 13501-1-norm voor materialen. Materialen die vallen onder Klasse A1 hebben de beste brandveiligheidseigenschappen, terwijl materialen die vallen onder Klasse F een zeer hoge bijdrage aan brand hebben. Daarnaast zijn er classificaties zoals FLS (beperkte vlamverspreiding), W (rookproductie) en S (brandende druppelvorming), die aanvullende eigenschappen beoordelen.

 

Let op: Dit is een vereenvoudigd overzicht en er zijn mogelijk andere classificaties en subcategorieën binnen de EN 13501-1-norm die niet in dit schema zijn opgenomen. Het is altijd raadzaam om de volledige EN 13501-1-norm te raadplegen voor gedetailleerdere informatie en specifieke vereisten met betrekking tot brandclassificaties.

Meer weten over ons sign & display assortiment?

Neem gerust contact op met één van onze viscom specialisten. Wij helpen je graag verder.

Tel: 088-344900

Email: viscom@igepa.nl