Duurzame verpakkingen

Duurzaam verpakken. Hoe doe je dat?

 Kejah Tex  03-02-2021

In een wereld waarin de behoefte aan producten onophoudelijk toeneemt kunnen we niet zonder verpakkingen. Deze materialen geven bescherming aan producten. Levensmiddelen blijven langer geconserveerd. Verpakkingen waarborgen de kwaliteit van medische producten. Ze brengen informatie over en zorgen voor veilig transport. En het wordt ingezet voor marketing doeleinden.

"Verpakkingen zijn nuttig en noodzakelijk."

Circulaire economie

Tegelijkertijd hebben verpakkingen ook impact op het milieu. Wereldwijd is duurzaamheid een veelbesproken onderwerp wat onze aandacht heeft. In december 2020 heeft de Europese Unie haar klimaatdoelstellingen zelfs aangescherpt. In 2030 moet de uitstoot van CO2 niet 40, maar 55 procent gedaald zijn. En op lange termijn focust de EU zich op de circulaire economie.

De verduurzaming in de verpakkingsindustrie is niet meer weg te denken. Neem bijvoorbeeld single used plastic. Vanaf 2021 wordt wegwerpplastic verboden binnen de EU. Geen wonder dat steeds meer bedrijven op zoek zijn naar alternatieven.

duurzaam verpakkingsmateriaal

Wat kan ik doen als bedrijf?

  • Hoe kan ik duurzamer verpakken?
  • Hoe kan ik mijn verpakkingsproces duurzaam optimaliseren?
  • Welke alternatieven bestaan er voor traditionele verpakkingsmaterialen?
  • Wat maakt een verpakking milieuvriendelijker?
Met enige regelmaat worden deze vragen gesteld aan mij. De behoefte naar producten die aangeboden worden in duurzame verpakkingen trekt aan bij consumenten. De druk op bedrijven om duurzamer te ondernemen neemt toe.

Velen zijn oprecht betrokken en willen een positieve bijdrage leveren om de belasting op het milieu te verminderen. Toonaangevende bedrijven verleggen grenzen en investeren volop in milieuvriendelijke verpakkingen en verduurzaming van verpakkingsprocessen.

Wat zijn de mogelijkheden voor mijn bedrijf? Moet ik als bedrijf innovatief en modern zijn om duurzamer te verpakken? Nee. Ik ben er van overtuigd dat ieder bedrijf tot een een duurzamer verpakkingsproces kan komen. Toch merk ik dat veel bedrijven door de “verpakkingen” het bos niet meer zien. Het kan complex lijken door alle oplossingen en materialen die voorhanden zijn.

reduce reuse recycle

Vier basisprincipes

In de praktijk hanteren wij vier belangrijke basisprincipes:
Reduce, Re-use, Recycle en Rethink. In deze blog lees je wat deze pijlers precies inhouden.

Reduce

Hoe mooi, handig en duurzaam een verpakking ook mag zijn, op een gegeven moment belandt deze in de afvalcontainer. Gebruik zo weinig mogelijk materiaal voor je verpakkingen om afvalstromen te verminderen.

Behalve dat minder verpakkingsmateriaal kan leiden tot een lagere CO2 uitstoot is het bijkomende voordeel een besparing op materiaalkosten. Minder materiaal levert ook meer transportvolume op en zorgt voor meer gebruiksgemak voor klanten. En dit hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit en bescherming van goederen.

"Je zult versteld staan hoe sterk compacte verpakkingen kunnen zijn."

verpakkingen met opvulmateriaal

IGEPA Packaging hamert al langer op gebruik van ‘minder’ materiaal. Neem bijvoorbeeld wikkelfolie. Met dit product worden pallets gewikkeld voor stabilisatie tijdens transport. Een gerichte aanpak en vakkundig advies leidt tot de juiste wikkelfolie waardoor je veel efficiënter pallets kunt wikkelen. In veel gevallen is het resultaat minder folie gebruik met een gelijkwaardige en soms betere palletstabilisatie! Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat bedrijven hier heel gelukkig van worden!

Een ander voorbeeld voor ‘minder’ materiaal zijn Box on demand systemen. Deze machines zijn uitermate geschikt voor bedrijven met een hoog verzendvolume en veel afwijkende formaten. Deze machines produceren op jouw locatie de best passende verpakking voor je producten. Je bespaart karton en dozen opvullen is niet meer nodig.

"Less is best"

Een compacte verpakking kun je ook zonder box on demand systeem krijgen. Is het verzendvolume niet hoog? Dan is een verpakking op maat laten produceren een uitstekend alternatief. Voor de meeste bedrijven is dit de meest toegankelijke oplossing. Vraag een verpakkingsspecialist om advies. Een specialist die in staat is om golfkartonverpakkingen te produceren en kan helpen in het totale verpakkingsproces wat meer materialen omvat.

plastic verpakkingen afval

Reuse

Plastic soep. De beelden heb je vast weleens gezien. Plastic verpakkingen hebben een slecht imago. Met name wegwerp plastic dat eenmalig wordt gebruikt. Retail en horeca bedrijven zoeken naar alternatieven voor Single used plastic producten.

Herbruikbare producten zijn de toekomst, de oplossing tegen plastic verontreiniging en een belangrijke pijler in de circulaire economie. Goede voorbeelden van bedrijven met herbruikbare producten zijn: SodaStream, Replenish en CoZie.

Herbruikbare verpakkingen zijn meerdere malen te gebruiken voor een langere periode. Ze worden gemaakt van duurzame en stevige materialen om geen afbreuk te doen aan de kwaliteit en functionaliteit bij meermalig gebruik.

De productie van herbruikbare verpakkingen heeft doorgaans hogere kosten, meer materiaal en energie nodig dan producten voor eenmalig gebruik. Het doel wordt alleen bereikt als een herbruikbare verpakking daadwerkelijk meermalig wordt gebruikt. Dit vereist een doordachte strategie en communicatie.

Voorbeelden van herbruikbare verpakkingen zijn: plastic koerier bakken en pallets, stevige draagtassen en slimme retourverpakkingen

dozen recyclen duurzaam

Recycle

Nadat er minder materiaal wordt toegepast en waar mogelijk herbruikbare verpakkingen worden ingezet kom je op het punt dat een verpakking gerecycled wordt. Gebruikte verpakkingsmateriaal maximaal recyclen om zoveel mogelijk opnieuw te kunnen gebruiken is een essentieel onderdeel van de circulaire economie. Afvalstoffen worden hulpstoffen.

Niet alles is herbruikbaar en daarom is er een groeiende interesse in recyclebare en gerecyclede verpakkingen. Dit stimuleert de verpakkingsindustrie om continue bezig te zijn met ontwikkeling van nieuwe materialen. Kiezen voor gerecycled materiaal vermindert de belasting op nieuwe grondstoffen.

De focus van veel bedrijven richt zich veelal op papieren verpakkingsoplossingen. Plastic verpakkingsmateriaal wordt vervangen voor papieren alternatieven. Dat papier een populaire keuze is wil niet zeggen dat plastic slecht is. Er bestaan absoluut mogelijkheden voor duurzamer plastic zoals gerecycled of biobased materialen.

Een eenvoudige oplossing voor een gerecycled en recyclebare verpakking is er één waarin alle componenten (doos, tape en opvulmateriaal) zijn gemaakt van papier en golfkarton. Je kunt zo’n verpakking eenvoudig weggooien. Wel zo fijn!

verpakkingen verpakkingsadvies

Rethink

De toekomst van verpakkingen is circulair. Duurzaamheid is geen keuze meer. Wet- en regelgeving, de behoefte van consumenten en de media stimuleren bedrijven om actie te ondernemen en zoveel mogelijk te veranderen. Wat vind je belangrijk? Welke verandering wil je realiseren? Het is aan ons allen om er werk van te maken. Dit kan al door bijvoorbeeld plastic tape te vervangen voor papieren tape.

In de volgende blogs duiken wij dieper in deze vier speerpunten met praktijkvoorbeelden en concrete oplossingen. Ben je geïnteresseerd in andere onderwerpen? Laat het ons gerust weten!

Meer weten over duurzame verpakkingen?

IGEPA Packaging is totaalleverancier van verpakkingsmaterialen en fabrikant van golfkartonnen verpakkingen. Wij zijn in staat om te helpen bij het maken van keuzes voor duurzame verpakkingsoplossingen. 

Neem gerust contact op met één van onze verpakkingsspecialisten. Wij helpen je graag verder.


Tel: 088-3445870
Email: packaging@igepa.nl

Word je liever teruggebeld?

Onze verpakkingsspecialisten nemen contact op wanneer het je uitkomt!


Deel dit artikel