Duurzaam verpakken. Hoe doe je dat?

In een wereld waarin de behoefte aan producten onophoudelijk toeneemt kunnen we niet zonder verpakkingen. Ze zijn essentieel voor de bescherming van producten, het behouden van voedselversheid, het veilig transporteren van items, het overbrengen van informatie, en ook als een krachtige marketingtool.

Circulaire economie

Echter, terwijl de voordelen van verpakkingen onbetwistbaar zijn, kan hun impact op het milieu niet genegeerd worden. Duurzaamheid is een wereldwijd gespreksonderwerp, aangedreven door verhoogd milieubewustzijn en en strengere wet- en regelgeving. De Europese Unie heeft haar klimaatdoelstellingen zelfs aangescherpt. In 2030 moet de uitstoot van CO2 met 55 procent zijn verminderd, in plaats van de eerder gestelde 40 procent.  In 2040 moet het verpakkingsafval per inwoner met 15 procent gedaald zijn ten opzichte van 2018. En op lange termijn wil de Europese Unie een circulaire economie.

 

"Verpakkingen zijn nuttig en noodzakelijk" 

 

Dit markeert een cruciale verschuiving in perspectief waarbij de focus niet langer ligt op de functionele voordelen van verpakkingen, maar nadrukkelijk ook op hun milieu impact, gestuurd door een toenemend ecologisch bewustzijn en strengere klimaatdoelstellingen, met als uiteindelijk doel om uiterlijk in 2050 een circulaire economie te realiseren zoals opgenomen in de Green Deal.

De verduurzaming in de verpakkingsindustrie is niet meer weg te denken. Neem bijvoorbeeld single used plastic. Per juli 2023 geldt een verbod op het gratis verstrekken van wegwerpplastic voor eenmalig gebruik. Geen wonder dat steeds meer bedrijven op zoek zijn naar alternatieven.

Wat kan ik doen als bedrijf?

  • Hoe kan ik duurzamer verpakken?
  • Hoe kan ik mijn verpakkingsproces duurzaam optimaliseren?
  • Welke alternatieven bestaan er voor traditionele verpakkingsmaterialen?
  • Wat maakt een verpakking milieuvriendelijker?

Met enige regelmaat worden deze vragen gesteld aan onze verpakkingsspecialisten. De behoefte naar producten die aangeboden worden in duurzame verpakkingen trekt aan bij consumenten. De druk op bedrijven om duurzamer te ondernemen neemt toe.

Velen zijn oprecht betrokken en willen een positieve bijdrage leveren om de belasting op het milieu te verminderen. Toonaangevende bedrijven verleggen grenzen en investeren volop in milieuvriendelijke verpakkingen en verduurzaming van verpakkingsprocessen.

Bedrijven zijn actief op zoek naar duurzame alternatieven en strategieën om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar wat houdt duurzaam verpakken precies in? Hoe kan je bedrijf deelnemen aan deze belangrijke beweging? En welke opties zijn beschikbaar in de markt?

In dit artikel verkennen we uitgebreid de vier basisprincipes van duurzaam verpakken: Reduce, Reuse, Recycle en Rethink. Laten we samen duiken in de wereld van milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen.

Of neem direct contact op om jouw verpakkingsvraagstukken te bespreken met één van onze verpakkingsspecialisten. 

Vier basisprincipes om duurzaam te verpakken

Reduce

Hoe mooi, handig en duurzaam een verpakking ook mag zijn, op een gegeven moment vindt het zijn weg naar de afvalcontainer. Streef er naar om de hoeveelheid materiaal die je voor verpakkingen gebruikt te minimaliseren om de afvalstromen te verkleinen.

Het reduceren van verpakkingsmateriaal kan niet alleen bijdragen aan het verminderen van de CO2 uitstoot, maar het kan ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op materiaal. En bovendien zorgt minder materiaal voor een groter transportvolume, en zorgt het voor meer gebruiksgemak voor klanten. En dit kan allemaal zonder dat het ten koste te gaat van de kwaliteit en bescherming van goederen.

 

"Je zult versteld staan hoe sterk compacte verpakkingen kunnen zijn"

 

IGEPA Packaging hamert al langer op gebruik van "minder" materiaal. Neem bijvoorbeeld wikkelfolie. Dit product wordt gebruikt om pallets te wikkelen voor stabilisatie tijdens transport. Een gerichte aanpak en vakkundig advies leidt tot de juiste wikkelfolie waardoor je veel efficiënter pallets kunt wikkelen. In veel gevallen is het resultaat minder folie gebruik met een gelijkwaardige en soms betere palletstabilisatie! Uit eigen ervaring kunnen wij vertellen dat bedrijven hier heel gelukkig van worden!

Een andere innovatieve verpakkingsoplossing voor "minder" materiaal is een "Box on demand" systeem. Dit type machine is ideaal voor bedrijven met een hoog verzendvolume en een breed scala aan producten van verschillende formaten die zo efficiënt en veilig verpakt moeten worden. Box on demand machines produceren, op locatie, de best passende verpakkingen voor jouw producten. Dit betekent dat er minder opvulmateriaal nodig is en er wordt minder lucht getransporteerd, wat resulteert in kleinere pakketten. Dit vertaalt zich niet alleen in kostenbesparingen, maar draagt ook bij aan de reductie van CO2 uitstoot.

 

"Less is best"

 

Een doos op maat kun je ook gebruiken zonder box on demand systeem. Is het verzendvolume niet hoog? Dan is een verpakking op maat laten produceren een uitstekend alternatief. Voor de meeste bedrijven is dit de meest toegankelijke oplossing. Vraag een verpakkingsspecialist om advies. Een specialist die in staat is om golfkarton verpakkingen te produceren, maar ook over de expertise beschikt om te adviseren over de diverse materialen die betrokken zijn bij het volledige verpakkingsproces.

Reuse

Je hebt ongetwijfeld beelden gezien van de "plastic soep". Plastic verpakkingen hebben de reputatie milieubelastend te zijn, vooral de eenmalig te gebruiken varianten. Bedrijven in de retail- en horecasector zijn dan ook actief op zoek naar alternatieven voor deze eenmalig gebruikte plastic producten.

Herbruikbare producten zijn niet alleen een manier om afval te verminderen; ze zijn ook een fundamenteel onderdeel van een circulaire economie. In een circulaire economie worden producten en materialen zoveel mogelijk hergebruikt, waardoor de noodzaak om nieuwe grondstoffen te delven en te verwerken, wordt verminderd. Dit draagt bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen, het verminderen van milieuvervuiling en het creëren van economische groei. Goede voorbeelden van bedrijven met herbruikbare producten zijn: SodaStream, Replenish en CoZie.

Dit geldt ook voor verpakkingen.

 

"Kies voor herbruikbare producten en speel een actieve rol spelen in de vermindering van afval en de overgang naar een duurzamere levensstijl"

 

Herbruikbare verpakkingen vormen een essentieel onderdeel van de duurzaamheidsbeweging en dragen aanzienlijk bij aan het verminderen van afval. In plaats van te worden weggegooid na eenmalig gebruik, zijn herbruikbare verpakkingen ontworpen om meerdere keren te worden gebruikt, waardoor de vraag naar nieuwe grondstoffen afneemt en het volume van afval dat naar stortplaatsen gaat vermindert.

De productie van herbruikbare verpakkingen heeft doorgaans hogere kosten, meer materiaal en energie nodig dan producten voor eenmalig gebruik. Het doel wordt alleen bereikt als een herbruikbare verpakking daadwerkelijk meermalig wordt gebruikt. Dit vereist een doordachte strategie en communicatie.

Voorbeelden van herbruikbare verpakkingen zijn: plastic koerier bakken en pallets, stevige draagtassen en slimme retourverpakkingen.

Recycle

Nadat er minder materiaal wordt toegepast en waar mogelijk herbruikbare verpakkingen worden ingezet kom je op het punt dat een verpakking gerecycled wordt. Het maximaal recyclen van gebruikte verpakkingsmaterialen is een essentieel onderdeel van een duurzame verpakkingsstrategie en circulaire economie. 

Niet alle materialen zijn herbruikbaar, vandaar de groeiende interesse in recyclebare en gerecyclede verpakkingen. Dit stimuleert de verpakkingsindustrie om continue te innoveren en nieuwe materialen te ontwikkelen. Het gebruik van gerecyclede materialen verlaagt de druk op het gebruik van nieuwe grondstoffen.

"Afvalstoffen worden hulpstoffen"

 

Het is ook belangrijk om strategieën te bedenken die klanten stimuleren om de verpakkingen die ze van je krijgen te recyclen. Dit kan onder andere door recyclinginstructies op je verpakkingen te plaatsen, of door het implementeren van een retourprogramma waarin klanten de mogelijkheid krijgen om gebruikte verpakkingen terug te sturen voor recycling.

Op dit moment legt het merendeel van de bedrijven hun focus op oplossingen voor verpakkingen die gemaakt zijn van papier, ter vervanging van traditionele plastic materialen. Ondanks dat papier een veel gekozen optie is, hoeft dit niet te impliceren dat plastic schadelijk is. Er zijn alternatieven voor plastic die een verminderde milieubelasting hebben. Gerecyclede of biobased plastics vormen een sterke tegenhanger voor het conventionele plastic.

Een eenvoudige oplossing voor een gerecycled en recyclebare verpakking is er één waarbij alle onderdelen (doos, tape en opvulmateriaal) gemaakt zijn van papier en golfkarton. Het afvoeren van zo'n verpakking is een fluitje van een cent, wat wel zo prettig is!

Rethink

Tot slot gaat duurzaam verpakken ook om het heroverwegen van jouw huidige verpakkingsstrategieën. Of het nu gaat om het vervangen van plastic tape door papieren tape, of het herzien van je hele verpakkingsproces, het is aan ons allemaal om een verschil te maken.

De toekomst van verpakkingen is circulair. Duurzaamheid is geen keuze meer. Wet- en regelgeving, de behoefte van consumenten en de media motiveren (of dwingen) bedrijven om actie te ondernemen en zoveel mogelijk te veranderen. 

Het heroverwegen van traditionele verpakkingsmaterialen of het hele verpakkingsproces kan al een groot verschil maken. Dit kan onder andere betekenen dat je nadenkt over de manier waarop je producten verpakt, de materialen die je gebruikt, de hoeveelheid afval die je genereert en de impact van je verpakkingen op het milieu. Ons team van verpakkingsspecialisten kan je hierbij helpen, door je te begeleiden bij het evalueren van je huidige verpakkingsstrategie en het identificeren van gebieden waar verbeteringen mogelijk zijn.

 

"Onze toekomst hangt af van onze bereidheid om te veranderen. Wij zijn er om bedrijven te helpen de transitie naar duurzaamheid te maken. Want elke stap, hoe klein ook, is een stap in de richting van een duurzamere toekomst."

 

Als toegewijde verpakkingspartner zijn we er om bedrijven te ondersteunen in hun duurzaamheidsdoelen. Ons assortiment van milieuvriendelijke verpakkingen en onze deskundige begeleiding zullen je helpen om de overstap naar duurzame verpakkingen zo soepel en rendabel mogelijk te maken. Of je nu een klein bedrijf bent dat net begint met het onderzoeken van duurzame verpakkingsmogelijkheden, of een groot bedrijf dat op zoek is naar innovatieve oplossingen om de ecologische voetafdruk te verkleinen, wij hebben de expertise en de producten om je te helpen.

Laten we samen de weg naar duurzaamheid bewandelen. Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe we jouw organisatie kunnen helpen om groener te worden.

Wil je meer weten over duurzaam verpakken?

Neem gerust contact op met één van onze verpakkingsspecialisten. Wij helpen je graag verder.