Hero Image

Milieuvriendelijke verpakkingen. 4 stappen om goed te beginnen.

Duurzaamheid is een van de belangrijkste onderwerpen in veel sectoren. Dit onderwerp verdient de aandacht van iedereen. We leven in een wereld waarin we dagelijks producten consumeren. Deze producten worden geleverd in één of meerdere verpakkingen. En daarom heeft de verpakkingsindustrie een belangrijke rol in duurzame ontwikkeling. Een veel gestelde vraag is: hoe maak je een verpakking duurzamer? Hieronder vier tips voor een verpakking met minder impact op het milieu.

Kies zorgvuldig het materiaal voor uw verpakking

Laat je goed informeren over de verschillende soorten materialen die geschikt zijn voor je verpakking. Bekijk wat de voor- en nadelen zijn. Informeer uw klanten over het materiaal en hoe zij dit het beste kunnen recyclen. Communiceer duidelijk uw strategie over duurzaamheid. Wees transparant in duurzaamheid en welke stappen uw bedrijf onderneemt om een betere planeet achter te laten.

Wees kritisch op de afmetingen van je verpakkingen

Denk goed na over de afmetingen van uw verpakkingen in de ontwerpfase. Compacte verpakkingen met geen of weinig opvulling levert minder afval op. En daardoor heeft de verpakking minder impact op de omgeving. De uitdaging is wanneer uw meerdere producten moet verpakken met zo min mogelijk aantal type verpakkingen. Je kan kiezen voor een vaste doosoppervlak met meerdere dooshoogtes. Een andere optie is starten met collomoduul formaten.

grid1

Denk na over opvul- en beschermmateriaal

Er zijn verschillende manieren om uw producten te beschermen. En er zijn verschillende type materialen om dit te kunnen realiseren. Laat je goed adviseren over het type materiaal en oplossing en kies hetgeen wat het beste past bij jouw verpakkingsproces past zo min mogelijk impact op het milieu.

Wees voorbereid op retouren

Heeft uw bedrijf regelmatig retouren? Zorg er voor dat uw verpakking retour gestuurd kan worden. Dit kan middels verschillende oplossingen en een veelvoorkomende is de dubbele kleefsluiting op een verzendverpakking. Eenvoudig, handig en vooral ook duurzaam. Consumenten waarderen dit enorm.

Conclusie

Het ontwerp van verpakkingen benaderen door rekening te houden met het milieu is een succesvolle strategie die in staat is de waarde van verpakkingen te vergroten, de loyaliteit van de klant te versterken en de communicatie met consumenten te verbeteren.

Wil je meer weten over duurzame verpakkingsoplossingen?


Deel dit artikel