papier vs plastic opvulmateriaalpapier vs plastic opvulmateriaal

Papieren versus plastic opvulmateriaal

 Elk bedrijf dat producten verstuurt, staat voor de belangrijke taak om een efficiënt en veilig verpakkingsproces te waarborgen, wat essentieel is binnen het gehele verzendproces. 

Het is van groot belang dat producten, die in verzenddozen worden verpakt, ongeschonden bij de klanten arriveren. Het gebruik van opvulmateriaal kan hierbij een sleutelrol spelen, aangezien het schuiven van producten tijdens het transport voorkomt.

Als ervaringsdeskundige weten wij dat pakketten tijdens het transport behoorlijk wat te verduren kunnen krijgen. Hoewel het gebruik van opvulmateriaal niet altijd noodzakelijk is, is het bij het verzenden van licht kwetsbare producten zeer aan te raden om dit relatief betaalbare verpakkingsmateriaal te benutten.

Dit komt ook goed van pas wanneer je geen of weinig dozen op maat beschikbaar hebt. Of als je te maken hebt met een diversiteit aan producten met uiteenlopende afmetingen. Het is dan niet ongebruikelijk dat je tijdens het verpakken van producten geconfronteerd wordt met lege ruimtes in de dozen. Dit kan een uitdaging vormen, aangezien het essentieel is om ervoor te zorgen dat de inhoud tijdens het transport stabiel en beschermd blijft.

 

"Het efficiënt opvullen van lege ruimtes kan niet alleen helpen bij het voorkomen van schade, maar draagt ook bij aan een meer duurzaam en kostenbesparend verzendproces"

 

 

In deze uitgebreide blog zullen we de meest gebruikte opvulmaterialen, papieren opvulmateriaal en kunststof opvulmateriaal in de vorm van luchtzakjes, uitgebreid toelichten.  Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor het beste opvulmateriaal voor jouw verzendbehoeften. 

 • Wat is papieren opvulmateriaal?
 • Wat is plastic opvulmateriaal?
 • Wat zijn de voor- en nadelen?
 • Kies je voor papieren of plastic opvulmateriaal?
 • Welke factoren hebben invloed op de keuze van opvulmateriaal?
 • Tips en tricks
ranpak opvulpapierranpak opvulpapier
opvulpapieropvulpapier

Wat is papieren opvulmateriaal?

Papieren opvulmateriaal is een milieuvriendelijke verpakkingsoplossing die vaak wordt gebruikt in de verpakkingsindustrie. Het is gemaakt van gerecycled of hernieuwbaar materiaal, wat het een duurzame keuze maakt. 

Papier opvulmateriaal is flexibel en kan makkelijk in de gewenste vorm worden gevouwen om alle soorten verzendverpakkingen op te vullen, ongeacht de inhoud. 

Opvulpapier is goed te gebruiken bij producten met scherpe hoeken en randen.

Voordelen opvullen met papier

 • Meest gebruikte oplossing in de e-commerce
 • De meest milieuvriendelijke oplossing
 • Past gemakkelijk aan de inhoud van de doos
 • Vult alle leegtes op in een verzendverpakking
 • Ideaal voor het verpakken van producten met scherpe onderdelen
 • Kosteneffectief
 • Biologisch afbreekbaar

Wat is plastic opvulmateriaal?

Plastic opvulmateriaal, vaak in de vorm van luchtkussenzakjes, vormt een essentiële tool in het verpakkingsproces. Met een speciale luchtkussenmachine kun je deze zakjes eenvoudig opblazen om zo de lege ruimtes in een pakket op te vullen. En dankzij de stevigheid bieden luchtzakjes uitstekende bescherming tegen schokken en stoten tijdens transport. 

Bovendien draagt het gebruik van dit type opvulmateriaal bij aan een milieuvriendelijker verpakkingsproces. Aangezien de zakjes voornamelijk uit lucht bestaan, resulteert dit in minder afval, waardoor je een stap zet richting een meer duurzame bedrijfsvoering.

Voordelen opvullen met luchtzakjes

 • Beschikbaar in diverse formaten
 • Beschikbaar in gerecyclede materialen
 • Geschikt voor zwaardere producten
 • Vullen lege ruimte op en beschermt de inhoud
 • Lichtgewicht
 • Behoudt zijn vorm langdurig waardoor ze uitstekende bescherming bieden
 • Bestaan voor 99% uit lucht, wat helpt bij het verminderen van afval
OpvulzakkenOpvulzakken
OpvulzakkenOpvulzakken

Nadelen van papier en kunststof opvulmateriaal

Hoewel papieren en plastic opvulmateriaal beiden hun voordelen hebben, hebben ze ook hun nadelen. Papieren opvulmateriaal neemt meer ruimte in beslag dan plastic, wat betekent dat je meer papier nodig hebt om een doos te vullen. 

Dit kan leiden tot hogere verzendkosten en meer opslagruimte. Bovendien kan papier gemakkelijk kreuken of scheuren, waardoor het zijn vorm en effectiviteit verliest. 

Plastic opvulmateriaal daarentegen is lichter en compacter dan papier, maar het is ook minder milieuvriendelijk. En plastic is moeilijker te recyclen dan papier. Plastic kan ook schadelijk zijn voor het milieu als het niet goed wordt weggegooid. 

Daarom is het belangrijk om de voor- en nadelen van beide opties af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Papier of plastic? Welke keuze maak je?

Bij het kiezen tussen papieren en plastic opvulmateriaal, is het belangrijk om een aantal factoren in overweging te nemen, waaronder de aard van de producten die je verzendt, jouw budget en duurzaamheidsdoelstellingen. 

Hier zijn enkele overwegingen om je te helpen bij het maken van een geïnformeerde beslissing:

Type product

Voor kwetsbare of zware items kunnen luchtzakjes een betere optie zijn vanwege de extra bescherming die het biedt tegen schokken en stoten.

Voor scherp gepunte producten is papier vaak een betere keuze dan lucht, aangezien deze factoren kunnen leiden tot het knappen van luchtkussens.

Milieuoverwegingen

Als duurzaamheid een belangrijke overweging is, kan papieren opvulmateriaal een betere keuze zijn.

Budget

Overweeg uw budget bij het kiezen van het juiste opvulmateriaal. Papier is dan vaker een voordeligere keuze.

Bedrukte dozenBedrukte dozen
Bedrukte verpakkingBedrukte verpakking

Andere factoren om rekening mee te houden

Bij het kiezen van het juiste opvulmateriaal en verpakkingsproces, zijn er naast de eerder genoemde zaken nog enkele andere factoren die van belang kunnen zijn. Hieronder worden enkele van deze factoren toegelicht:

Belang van unboxing experience

Voor bedrijven in de e-commerce sector vormt de “unboxing experience” een belangrijk deel van de totale klantervaring. De verpakking is vaak het eerste en het enige fysieke interactiemoment met jouw merk. 

Daarom is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de producten in perfecte staat aankomen, om zo een positieve ervaring voor de klant te garanderen. 

Het kiezen van geschikt opvulmateriaal kan hier serieus aan bijdragen, omdat het helpt om producten veilig en schadevrij te bezorgen. Een prettige “unboxing experience” zorgt natuurlijk voor tevreden klanten. En dat is iets waar we allemaal naar streven.

 

"Het juiste opvulmateriaal kan het schadepercentage fors verminderen, wat aanzienlijk bijdraagt aan een positieve klantervaring en duurzaamheid"

Milieubewustheid

Er is een toenemende bewustwording onder consumenten over de milieu-impact van verpakkingsmaterialen. Hierdoor zijn steeds meer bedrijven actief op zoek naar duurzamere alternatieven voor hun verpakkingsmaterialen. 

Door te kiezen voor kwalitatief opvulmateriaal, is het mogelijk het aantal retourzendingen aanzienlijk te verminderen. Dit komt doordat er minder producten beschadigd raken tijdens het transport, wat op zijn beurt resulteert in een reductie van transportbewegingen. Dit bevordert niet alleen de klanttevredenheid, maar draagt ook bij aan een milieuvriendelijker bedrijfsvoering.

Bovendien zijn er tegenwoordig diverse duurzame alternatieven beschikbaar voor traditioneel opvulmateriaal. Zo kun je kiezen voor opvulpapier met een lichter gramsgewicht of gerecycled opvulpapier. Ook op het gebied van luchtzakjes zijn er milieuvriendelijke opties, zoals zakjes vervaardigd uit gerecycled materiaal of zakjes die bestaan uit 96% PCR (post consumer recyclate) materiaal.

In deze tijd is het voor bedrijven onvermijdelijk om na te denken over het verduurzamen van hun verpakkingsproces. Gelukkig zijn er tal van oplossingen voorhanden om deze transitie soepel en succesvol te laten verlopen.

Nog meer tips

Het selecteren en toepassen van het juiste opvulmateriaal is een cruciale stap voor iedere professional die betrokken is bij het verpakkingsproces. Het kan je helpen in het voorkomen van productschade, het reduceren van kosten en het verhogen van de klanttevredenheid. Hieronder vind je enkele nuttige tips om je op de goede weg te helpen:

Afmetingen

Zorg er voor dat de afmetingen van je producten bekend zijn om de meest ideale formaat doos en de optimale hoeveelheid opvulmateriaal te kunnen bepalen. Het doel is om zowel overmatig als onvoldoende gebruik van opvulmateriaal zoveel mogelijk te vermijden.

Afstemming

Kies opvulmateriaal dat past bij de vorm, het materiaal en de kwetsbaarheid van je producten. Zoals we eerder hebben besproken, zijn er verschillende soorten opvulmaterialen, zoals papier of plastic, elk met hun eigen voor- en nadelen hebben. Het is belangrijk om een materiaal te kiezen dat niet alleen een optimale bescherming biedt, maar ook rekening houdt met andere aspecten zoals duurzaamheid, budget en esthetiek.

Volledige opvulling

Zorg ervoor dat alle lege ruimtes in de doos adequaat worden opgevuld met het opvulmateriaal, om verschuiving of botsing van producten tijdens transport te voorkomen. Het is essentieel dat het opvulmateriaal gelijkmatig over de doos wordt verdeeld, zonder gaten of openingen.

Testen

Voordat je de eerste zending verstuurt, is het raadzaam om een paar verpakkingen te testen. Dit kan door de doos zachtjes te schudden of te kantelen en te luisteren of er iets beweegt of rammelt. Indien nodig, kun je extra opvulmateriaal toevoegen om een veilige en stabiele verpakking te garanderen.

Fillpak opvulpapierFillpak opvulpapier
LuchtzakjesLuchtzakjes

Klaar voor de volgende stap?

Het kiezen van het juiste opvulmateriaal is een cruciale stap in het verpakkingsproces. Door de verschillen van zowel papieren als plastic opvulmaterialen te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij je bedrijfsdoelstellingen en verpakkingsproces.

Ben je klaar om de volgende stap te zetten naar een efficiënter en duurzamer verpakkingsproces?

Onze verpakkingsspecialisten staan klaar om je te adviseren over het meest optimale opvulmateriaal afgestemd op jouw wensen en behoefte. 

Neem contact op met ons voor vrijblijvend advies, demonstraties op locatie of proefopstellingen en laten we samen bouwen aan een betere toekomst in de verpakkingsindustrie.

Andere blogs over papieren of kunststof opvulmateriaal.