duurzaam verpakken

Reduce - Verpakkingsmateriaal verminderen

In de vorige blog over duurzaamheid informeerden wij over de vier basis principes voor duurzaam verpakken. Reduce, Re-use, Recycle en Rethink. In deze blog lees je meer over het onderwerp Reduce.

Reductie van verpakkingsmateriaal en daarmee verpakkingsafval draagt bij aan een beter milieu, maar levert ook kostenbesparingen op voor een organisatie.

In Nederland maken wij dagelijks gemiddeld 7 verpakkingen open per persoon. Het verpakkingsmateriaal gooien we weg. Van ons afval is maar liefst 20 procent verpakkingsmateriaal. En aangezien online consumptie en vraag naar gemaksproducten stijgt zal verpakkingsmateriaal en -afval alleen maar toenemen.

"Alles wat je meegeeft aan je product is afval voor een ander"

verpakkingsafval, schuim
verpakkingsafval

Groener verpakken

Gelukkig is het verduurzamen van het verpakkingsproces een belangrijkere pijler aan het worden in het bedrijfsleven. Implementatie van milieuvriendelijke verpakkingen. Duurzamer maken van het verpakkingsproces. Het aanmoedigen van milieubewust en gezond gedrag van werknemers. Dit zijn positieve inspanningen die bijdragen aan een duurzamere wereld en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Een belangrijk onderdeel is verpakkingsmateriaal reductie voor minder impact op het milieu. Minder verpakkingen. Wat betekent dat dan?

In de beginfase zijn bedrijven nog behoedzaam met het reduceren van verpakkingsmateriaal. Minder opvulmateriaal, lichtere kwaliteit karton, dunnere folie. Het is geen kwestie van onwil, maar al gauw wordt er gesproken over compromissen en mogelijk kwaliteitsverlies. Men wil schade aan producten voorkomen. Dit leidt tot retouren en ontevreden klanten. Geef ze eens ongelijk.

"Een milieuvriendelijke verpakking of verpakkingsproces met minder materiaalverbruik hoeft helemaal niet ten koste te gaan van de kwaliteit en bescherming van producten tijdens transport."

Om dat te kunnen bewerkstelligen worden specialisten geraadpleegd die vakkennis en advies leveren om een organisatie verder te helpen. Professioneel advies en uitvoerig testen is essentieel om kwalitiatieve en duurzame verpakkingen te creëren.

stevige verpakkingen
sterke verzenddozen

Mogelijkheden voor minder verpakkingsmateriaal

Hier zijn een aantal manieren waarop je kunt bijdragen aan een beter milieu met minder verpakkingsmateriaal.

Diversificeer verpakkingen

Zorg voor een divers verpakkingsassortiment. Naast standaard verzenddozen bestaan er talloze verpakkingsoplossingen waarmee je bijvoorbeeld kleinere en platte producten kunt verzenden. Enkele voorbeelden zijn brievenbusdozen, luchtkussenenveloppen, boekverpakkingen en verzendzakken.

Dit soort verpakkingen kunnen een waardevolle toevoeging zijn. Je wilt immers te grote pakketten vermijden.

Zendingsgrootte van verzenddozen

Een optimale verpakking voor elk product zou ideaal zijn. Het is alleen niet praktisch om veel formaten verpakkingen te gebruiken. Echter, als je verzendvolume hoog is dan kun je dit wel realiseren met een box on demand machine. Dit systeem maakt ter plekke verpakkingen op maat waardoor je lege ruimtes in dozen fors kunt reduceren.

Evalueer je zendingsgrootte. Analyseer en kies gemiddelde formaten. Een goede strategie voor passende dozen is een op maat gemaakte verpakking.

Kleinere tot middelgrote bedrijven laten zich vaker adviseren over dozen op maat. Er wordt geïnvesteerd in representatieve, maar minimalistisch verpakkingsontwerpen. Je creëert een verpakking met hoge vulgraad. En bovendien passen er meer verpakkingen in een wagen.

Laat je adviseren door een verpakkingsspecialist voor de juiste kwaliteit, formaten en type uitvoering. Een kleinere verpakking vermindert niet alleen het materiaalgebruik, maar verlaagt ook productkosten.

verpakkingen
verzendverpakkingen

Alternatieve kwaliteiten

Laat de huidige kwaliteit van je verpakkingen analyseren door een verpakkingsspecialist. Er zijn allerlei oplossingen om het materiaalverbruik te reduceren. Er bestaan speciale kwaliteiten golfkarton die dunner en minder materiaal bevatten dan traditionele kwaliteiten. Deze speciale kwaliteit biedt gelijkwaardige beschermende eigenschappen als standaard kwaliteiten.  

Of technische wikkelfolie met verbeterde eigenschappen ten opzichte van traditionele rekfolie. De speciale folie kan bijvoorbeeld pallets stabiliseren met minder wikkelingen. Onder aan de streep gebruik je minder folie.

Opvulmateriaal

Ten eerste wees je bewust van de verschillende soorten opvulmateriaal. Met het juiste opvulmateriaal kun je je producten beter beschermen. Ten tweede kies de juiste verzenddoos om opvulmateriaal te kunnen reduceren. Grote dozen met kleine producten vragen logischerwijs om meer opvulmateriaal.

Vul verzenddozen alleen op als het noodzakelijk is. Vaak zitten producten al verpakt in een primaire verpakking. Je hoeft een doos niet of nauwelijks op te vullen als de inhoud niet kwetsbaar is en de verzenddoos relatief compact is. En wees zuinig met het opvulmateriaal wanneer je een verzenddoos moet opvullen.

opvulmateriaal schuim, folie
opvulmateriaal papier

Efficiënter verpakken met verpakkingsmachines

Verpakkingsmachines zorgen voor een continue en uniform verpakkingsproces. Er zijn talloze machines verkrijgbaar waarmee je efficiënter kunt verpakken.

Dozensluiters sluiten dozen goed en stevig met continu dezelfde hoeveelheid tape. Opvulsystemen bieden dezelfde lengtes aan opvulpapier. Palletwikkelmachines wikkelen pallets altijd hetzelfde aantal wikkelingen. Of box on demand systemen die op locatie dozen op maat produceren. 

"Met verpakkingsmachines krijg je meer grip op het verbruik van verpakkingsmateriaal."

Personeel opleiden

Om je doelen te kunnen bereiken en de kans van slagen te vergroten is het belangrijk om medewerkers op te leiden. Zij zijn een belangrijke factor en bepalend voor het resultaat. Ga er niet van uit dat collega’s bewust zijn van de keuzes en het belang van duurzame strategie.

Toon de mogelijkheden m.b.t. duurzaam verpakken en laat zien wat je kunt bereiken door anders te verpakken waardoor je de impact op het milieu kunt verlagen.

Zorg voor een veilige werkomgeving die het delen van ideeën aanmoedigt. Behalve een positievere werksfeer waarin medewerkers zicht betrokken en gewaardeerd voelen zul je ook inzichten krijgen voor mogelijk duurzame verbeteringen.

Tot slot

Blijf op de hoogte van veranderingen in de verpakkingsbranche. Specifiek voor jouw segment. Of het nu gaat om de medische industrie, food & beverage, maakindustrie of e-commerce, voor elk segment worden duurzame producten ontwikkelt.

personeel, collega's, verpakkingen
personeel, collega's, verpakkingen

Meer weten over duurzame verpakkingen?

Neem gerust contact op met één van onze verpakkingsspecialisten. Wij helpen je graag verder.


Tel: 088-3445870
Email: packaging@igepa.nl

Word je liever teruggebeld?

Onze verpakkingsspecialisten nemen contact op wanneer het je uitkomt!


Deel dit artikel