Applicatietape

Er is tegenwoordig ontzettend veel keuze in applicatietape.
Je kunt een keuze maken in het materiaal, sterkte van de lijmlaag, merk, breedte enz.

Maar welke applicatietape is voor jou de juiste?

Bij applicatietape kan je kiezen voor de goedkoopste versie, maar goedkoop kan in dit geval ook duurkoop zijn. Een goede applicatietape kan je namelijk een hoop tijd besparen, en tijd is geld.

De kleefkracht van applicatietape is van groot belang.
Om uitgesneden vinyl van de liner te verwijderen is de kleefkracht belangrijk, maar het moet ook makkelijk gaan om het vinyl over te kunnen zetten d.m.v. applicatietape.

Er is daarom de keuze uit lowtack, mediumtack en hightack applicatietape.

Papieren of plastic applicatietape

Je hebt bij applicatietape de keuze uit een papieren tape of een plastic transparante tape.
In principe zijn beiden opties vaak geschikt, het is alleen wat je hierin fijn vindt.

Een plastic applicatie tape is namelijk transparant en daardoor kun je er dus doorheen kijken. Op die manier is het makkelijker om jou vinyl te positioneren.

Papier.
Een applicatietape van papier is vergelijkbaar met een afplaktape (maar dan breder). Het papier is wel een beetje doorschijnend, maar niet transparant. Een papieren applicatietape is vaak zachter en flexibeler, wat voor vele ook weer fijner werkt.
Het grote voordeel aan een papieren versie is dat er keuze is uit verschillende kleefkrachten, lage kleefkracht (low tack), gemiddelde kleefkracht (medium tack) en hoge kleefkracht (high tack).

Daarbij is de prijs vaak ook iets voordeliger.

Ga je voor een gewoon goede, medium tack applicatietape die aantrekkelijk geprijsd is? Kies dan de Mastertape papier.

Er is niet één tape die voor alle toepassingen geschikt is, maar één goede mediumtack applicatietape zal in ieder geval veelzijdig kunnen worden ingezet.

Plastic transparante applicatie tape

Voor medium tack kies je de Mastertape folie. Heb je een high tack transparante applicatietape nodig kies dan de Oratape HT95.

Bij het gebruik van transparante applicatietape kan er soms statische elektriciteit ontstaan. De toplaag van deze applicatietape kan er voor zorgen dat in droge omgevingen er statische lading wordt opgewekt. Hierdoor trekt het sneller stof en vuil aan en dat zie je weer terug na het appliceren. 

Daarbij wordt het afgeraden om transparante applicatietape te gebruiken voor het overbrengen van flex en flock toepassingen op textiel.

Een papieren applicatietape zal in vele gevallen voldoen.
Maar wij raden altijd hiervoor de speciale applicatietapes aan voor flex en flock toepassingen.
Zoals de Siser T.T.D. easy voor het overbrengen van gesneden snij flex en is voorzien van een mediumtack lijmlaag. De Siser T.T.D. Advanced is een lowtack applicatietape welke weer perfect geschikt is voor het overbrengen van een geprinte flex.

Bij Igepa heb je de keuze uit 2 soorten transparante applicatie tapes.

Een papieren applicatie tape schijnt door, maar lang niet zo goed als een plastic applicatie tape. En zo een transparante versie kan heel handig zijn.
Denk bijvoorbeeld aan een klus waarbij meerdere folies over elkaar heen moeten worden aangebracht. Met een transparante applicatietape kun je preciezer te werk gaan.

Naast het voordeel van deze transparantie heeft een folie applicatietape ook een nadeel. Als er met vloeistoffen wordt gewerkt dan gaat dit door de papieren versie heen, alleen bij de plastic versie gaat dit niet. Wanneer er dan teveel vloeistof wordt gebruikt kan er vloeistof tussen het vinyl en de applicatietape komen te zitten en is er ook kans dat dit de lijmlaag aantast.
Je kunt transparante applicatietape wel gewoon nat gebruiken, maar wees dan wat voorzichtiger dan wanneer je papieren applicatietape gebruikt.

 

High tack, medium tack of low tack?

Een high tack applicatietape is fijn als het gaat om kleiner gesneden folies over te brengen. Voor grotere beletteringen is een mediumtack of een lowtack applicatietape weer handiger omdat je deze dan makkelijker kan verwijderen na het overzetten.

Een handig overzicht om te gebruiken is:

  • Gesneden vinyl kleiner dan 100 mm wordt een high tack applicatie tape aangeraden.
  • Gesneden vinyl van 100 mm of groter wordt een medium tack applicatie tape aangeraden
  • Gesneden vinyl vanaf 300 mm is een low tack applicatietape geschikt.

De voorbereiding

Voordat je applicatietape gaat aanbrengen op een geprint of gezeefdrukte vinyl is het van belang dat de inkten goed zijn uitgehard voordat de applicatietape wordt aangebracht.
Wanneer dat niet gebeurd is er een kans dat de niet uitgeharde inkt of coating gaat werken en zorgt dat de tape en vinyl aan elkaar vast blijft kleven. Daardoor wordt het verwijderen van applicatietape daarna dus lastiger.
Ook kunnen er nog andere klachten ontstaan als je inkten niet goed laat uitdampen, het kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de inkt aan de applicatietape blijft zitten bij het verwijderen.

Kortom, laat je inkten goed uitharden. 24 uur, zodat de inkt echt goed droog is. Ga je de print lamineren en daarna voorzien van applicatietape? Dan breng je na 24 uur het laminaat aan en wacht je nogmaals 24 uur voor het aanbrengen van het applicatietape.

 

Nadat je de belettering of sticker hebt voorzien van applicatietape is het van belang dat deze zo snel mogelijk wordt aangebracht. Hoe langer je de applicatietape laat zitten, hier sterker de hechting zal worden.
Uiteraard is het wel gewoon mogelijk om je sticker voorzien van applicatietape te bewaren, maar de kans op sterkere hechting wordt steeds groter op deze manier. En wanneer dit dan op een warme omgeving komt te liggen wordt dit extra versterkt.

Wanneer je nat werkt met applicatietape dan heeft de folie over het algemeen meer tijd nodig om zich te hechten aan de ondergrond. Dus als het droog kan, dan droog doen. Dat is de snelste manier. 

Welke ondergrond, welke applicatietape?

Dat antwoord is moeilijk te geven. Folie aanbrengen op glas is weer heel anders als folie aanbrengen op een muur.
Bij apolaire ondergronden is bijvoorbeeld een high tack applicatietape fijn, maar heb je een ondergrond die absoluut niet mag beschadigen, kies dan voor een low tack applicatietape.
Ben je bang voor schade? Of wil je weten of een bepaalde applicatie tape geschikt is, dan raden we altijd aan om eerst even te testen.
Geen tijd of mogelijkheid om te testen? De collega’s van de binnendienst adviseren je graag.

Wat raadt Igepa aan bij welke toepassingen & ondergronden?

  • Bij zeer klein gesneden folie is een applicatietape van groot belang. De 3M SCPS-100 is perfect door zo’n applicatie. Maar ook de high tack applicatietape van Orafol kan hier fijn zijn, de Oratape HT95.
  • Bij grote vinyl beletteringen raden we een Low tack applicatie tape aan, zoals de Lowtack tape 4000 RLA.
  • Bij ondergronden van glas is een lage tot middelsterke lijmlaag voldoende. En wanneer je dit nat gaat aanbrengen is de Mastertape Papier of de 4050 RLA een prima optie.
  • Als er voertuigen beletterd moeten worden dan is een premium tape een aanrader, zoals de Premium Tape 4775 RLA.
  • Bij muren die voorzien zijn van latex is een Low Tack applicatie tape verstandig om schade te voorkomen, zoals de Lowtack 4000 RLA.
  • Beletteringen die precies over elkaar heen geappliceerd moeten worden is een transparante applicatietape ideaal, zoals de Mastertape Folie.
  • Bij appolaire ondergronden is de hechting altijd wat lastiger, daarom adviseren wij hier een high tack applicatie voor zoals de Oratape HT95.