Bedrukte dozenBedrukte dozen

Fefco - De gouden standaard in golfkarton verpakkingen

In de dynamische wereld van verpakkingen speelt FEFCO, de Fédération Européenne des Fabricants de Carton Ondulé, een cruciale rol. Als professional in deze sector is het essentieel om een grondig begrip te hebben van wat FEFCO inhoudt en hoe het de standaard zet in de industrie van golfkarton verpakkingen. In dit artikel duiken we dieper in FEFCO codes en waarom het een onmisbaar onderdeel is in de verpakkingsindustrie.

Wat is FEFCO?

De FEFCO vereniging, een afkorting voor Fédération Européenne des Fabricants de Carton Ondulé, vertegenwoordigt de belangen van golfkarton fabrikanten in heel Europa. Het streeft naar het standaardiseren van de golfkarton industrie.

Door de standaardisatie kan iedereen snel en gemakkelijk de juiste doos selecteren voor een bepaald product. Dit bespaart tijd en kosten, omdat er minder tijd wordt besteed aan het ontwikkelen en produceren van nieuwe ontwerpen.

 

 "De FEFCO-code is niet zomaar een set van nummers, het is een universele taal die bruggen bouwt tussen aanbieders en afnemers, en zorgt voor een soepele en efficiënte communicatie in de verpakkingsindustrie"

 

fefcofefco
fefco typesfefco types

FEFCO Code: Een Universele Taal

De FEFCO-code functioneert als een universele taal in de verpakkingsindustrie. Dit gestandaardiseerde systeem helpt bij het elimineren van misverstanden en vergemakkelijkt de communicatie tussen fabrikanten, leveranciers en klanten. Door de FEFCO codes te gebruiken kunnen gebruikers snel en gemakkelijk de juiste doos selecteren voor hun specifieke behoeften. Dit vermindert het risico op fouten bij het kiezen van de verpakking en zorgt voor een betere bescherming van het product tijdens het transport.

De FEFCO codes bestaan uit vier cijfers. De codes geven informatie over de vorm en de manier waarop de doos sluit. De basiscode van vier cijfers kan worden aangevuld met maximaal vier extra cijfers om een afwijkende versie van het basisontwerp aan te geven. De FEFCO catalogus is verdeeld in negen basistypes. Hieronder lichten we enkele van de meest gebruikte FEFCO-codes toe.

  • 01: Rollen en vellen - Dit zijn de basisvormen van golfkarton, klaar om verder te worden verwerkt tot verschillende soorten verpakkingen of gebruikt te worden als beschermende platen of vellen.
  • 02: Vouwdozen - Deze categorie omvat verschillende soorten dozen die worden gebruikt voor het verpakken van een breed scala aan producten. Deze dozen hebben kleppen boven en onder.
fefco 0100fefco 0100
fefco 0201fefco 0201
  • 03: Telescopische dozen - Dit zijn dozen bestaande uit twee of meer delen, waarbij het ene deel in het andere past, ideaal voor producten die extra bescherming vereisen of om meerdere formaten te creëren.
  • 04: Wikkeldozen en trays - Dit zijn flexibele verpakkingsoplossingen die kunnen worden gevouwen en vaak met kleppen gesloten kunnen worden.
fefco 0300fefco 0300
fefco 0400fefco 0400
  • 05: Schuifdozen - Deze dozen bestaan uit verschillende delen die over elkaar heen schuiven, waardoor een stevige en veilige verpakking ontstaat.
  • 06: Vorm vaste dozen – Dozen die uit diverse delen bestaat die samengevoegd geleverd worden.
fefco 0500fefco 0500
fefco 0601fefco 0601
  • 07: Snel opzetbare dozen – Kant en klare dozen, snel en gemakkelijk opzetbaar.
  • 08: E-commerce en retail – Deze categorie omvat verpakkingen geschikt als POS materiaal en dozen  met handige toevoegingen om snel en gemakkelijk te kunnen sluiten en openen.
fefco 0703fefco 0703
fefco 0800fefco 0800
  • 09: Interieurs - Dit omvat een verscheidenheid aan verpakkingsopties zoals vakverdelingen, scheidingswanden, bodems en deksels.
fefco 0703fefco 0703
fefco 0703fefco 0703

"Door deze codes te gebruiken, kun je gemakkelijk specificeren welk type doos je nodig hebt, met details over de vorm, grootte en stijl, wat een soepele en efficiënte communicatie waarborgt"

Rol van de verpakkingsspecialist

Kortom: FEFCO-codes vormen een cruciale schakel die communicatieproblemen en onduidelijkheden tussen leveranciers en klanten helpt te voorkomen. Deze codes zijn zorgvuldig ontworpen om een gestandaardiseerde communicatie en specificatie van verpakkingsoplossingen te faciliteren, waardoor het proces van selectie en aankoop niet alleen soepeler maar ook efficiënter verloopt.

Echter, er kunnen situaties zijn waarin je specifieke wensen en behoeften niet volledig worden gedekt door de standaard FEFCO-codes. In dergelijke gevallen is het sterk aanbevolen om contact op te nemen met een verpakkingsspecialist. Deze experts kunnen je adviseren en begeleiden bij het kiezen van de juiste verpakking voor je goederen, waarbij ze een oplossing op maat bieden die perfect aansluit bij je behoeften.

Hoewel dit in sommige gevallen iets tijdrovender kan zijn dan het kiezen van een standaard FEFCO-code, garandeert het een optimale bescherming en presentatie van je producten, wat op de lange termijn kostenbesparingen en tevreden klanten kan opleveren.

 

Wil je meer weten over fefco codes?

Neem gerust contact op met één van onze verpakkingsspecialisten. Wij helpen je graag verder.