Dozen metenDozen meten

Hoe je elke doos correct opmeet

Achter elke verpakking schuilt een verhaal van precisie en design. Het is niet alleen een kwestie van een product in een doos stoppen; het gaat om het vinden van de perfecte balans tussen bescherming, presentatie en efficiëntie. Of je nu kiest voor een standaard doos of een doos op maat, de basis ligt altijd bij het correct opmeten van de doos.

De afmetingen van een verpakking zijn fundamenteel, omdat ze direct invloed hebben op de benodigde materialen, de productiekosten en de kosten voor transport en opslag.

Als onze verpakkingsspecialisten een aanvraag ontvangen, is een van de eerste vragen die ze stellen: "Wat zijn de exacte afmetingen van de doos?" Dit onderstreept hoe cruciaal precisie is in ons vakgebied.

Het meten van een doos is geen hogere wiskunde, maar het nauwkeurig vaststellen van de verpakkingsdimensies vergt een gedetailleerde aanpak om onnodige kosten en fouten te voorkomen.

Deze blog gidst je door het proces van het opmeten van een doos.

Lengte breedte hoogte van stanstekeningLengte breedte hoogte van stanstekening
Afmeting doosAfmeting doos

Drie dimensies: lengte x breedte x hoogte in millimeters

Elke doos, ongeacht vorm of grootte, kent drie fundamentele dimensies: lengte, breedte en hoogte. Deze dimensies vormen de ruggengraat van elke verpakking.

  • Lengte: de langste zijde als je naar de bovenkant van de doos kijkt.
  • Breedte: de kortere zijde als je naar de bovenkant kijkt.
  • Hoogte: de zijde loodrecht op de lengte en breedte.

 

 ""In de verpakkingswereld telt elke millimeter.""

 

Het accuraat bepalen en meten van deze dimensies is niet alleen de basis voor de perfecte verpakking, maar ook van essentieel belang voor optimale bescherming bij een doos op maat.

Het is goed om te weten dat in de verpakkingsindustrie een vaste volgorde voor metingen geldt. Men hanteert steevast de volgorde lengte x breedte x hoogte in millimeters, bijvoorbeeld: 600 x 400 x 400 mm.

Ongeacht de gekozen verpakking, moet je altijd de exacte verpakkingsafmetingen kennen voordat je verder gaat met de productie. Hieronder staan enkele voorbeelden van verschillende doosformaten en waar je hun lengte, breedte en hoogte kunt vinden.

DoosformatenDoosformaten
Afmetingen display doosAfmetingen display doos

Waarom binnen afmetingen belangrijk zijn

Op het eerste gezicht lijkt het meten van de buitenkant van een doos de meest logische aanpak.

Echter, in de verpakkingswereld is het de binnenkant die telt. De reden? De industriestandaard is gebaseerd op interne afmetingen. Deze afmetingen zijn het meest nauwkeurig voor zowel de producent als het product.

Vooral bij golfkartonnen dozen, waar de golf extra dikte toevoegt, is het meten van de inwendige afmetingen cruciaal. Uitwendige afmetingen houden geen rekening met de golfdikte of het type ontwerp, wat kan leiden tot verpakkingen die niet perfect passen.

Afmetingen postdoosAfmetingen postdoos
Afmetingen doos op maatAfmetingen doos op maat

De binnenkant telt

In de wereld van verpakkingen is wat zich aan de binnenkant bevindt van het grootste belang. Het correct meten van een doos gaat verder dan alleen de lengte, breedte en hoogte. Het correct bepalen van de afmetingen kan leiden tot kostenbesparingen, verbeterde productbescherming en productpresentatie.

We hopen dat deze blog je verder helpt in je verpakkingsprojecten. Feedback en verdere vragen zijn altijd welkom! 

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van dozen op maat?

Neem gerust contact op met één van onze verpakkingsspecialisten. Wij helpen je graag verder.

 

Wij beschikken over een standaard assortiment dozen, maar maken ook dozen op maat. Voor elke toepassing een verpakkingsoplossing. Klik op een van deze links voor meer informatie.