Productgroepen

Hero Image

Er bestaan heel wat verschillende papier en kartonsoorten voor grafische toepassingen. Welke papiersoort gebruikt wordt voor welke toepassing is afhankelijk van een aantal technische factoren:  welke druk- en afwerkingstechnieken worden gebruikt, de levensduur van het eindproduct, de gewenste leesbaarheid, en welke eisen er gesteld worden aan de beeldreproductie, enz. Daarnaast zijn ook een aantal andere criteria belangrijk. Welke uitstraling willen we geven aan het drukwerk, welke sfeer willen we oproepen en wat willen we precies bereiken met onze communicatie? Een papier kan het zakelijke, het intieme of het vrolijke karakter van iets onderstrepen of bekrachtigen. 

Productgroepen

Gestreken papier is ongestreken papier met een strijklaag die de afdrukeigenschappen van het papier verbetert. De strijklaag kan een glanzende, halfmatte of matte afwerking hebben. Meestal aan beide zijden van het papier maar er bestaat ook éénzijdig gestreken papier. 

Ongestreken papier bestaat uit hout- en/of cellulosevezels met een aantal vulstoffen. De mogelijkheden zijn oneindig: van standaard wit tot premium ongestreken kwaliteiten. Houtvrij of houthoudend. Verschillende witheden, effen, ruw of een glad oppervlak. Van vederlicht papier tot zware en stevig kartongewichten.

Recycling is een belangrijke pijler van duurzaamheid. Door oud papier en karton  in te zamelen en her te gebruiken worden natuurlijke grondstoffen bespaard en een berg afval voorkomen. Ook zijn de stabiliteit en printresultaten van recycled papier nagenoeg gelijk aan die van papier van nieuwe vezels. 

Grafisch karton is papier vanaf 180 g/m² en meestal opgebouwd uit verschillende lagen. Karton is een technisch 'sandwichproduct' met een bovenkant, een middenlaag en een onderkant. De belangrijkste eigenschappen van grafisch karton zijn stijfheid, vlakligging, een egaal oppervlak en toepasbaar voor ieder gewenst eindproduct.

Creative papers van IGEPA bieden je een zeer ruim en gevarieerd assortiment. Papier en kartongewichten in wit of alle denkbare kleuren en met de meest uiteenlopende oppervlakken. Tevens zijn er in diverse kwaliteiten bijpassende enveloppen beschikbaar.

Synthetisch. Naast papier bestaan er ook dragers uit andere materialen dan houtpulp, bijvoorbeeld polyester. Een typische eigenschap van dergelijke materialen is dat ze vaak een oplossing bieden voor praktische toepassingen waarbij papier nét niet voldoet. 

Zelfklevend papier is een samengesteld product. Het bestaat uit een basispapier, een lijmlaag en een backing. Bij toepassing blijven enkel het basispapier en de lijm over, de backing wordt verwijderd. De lijm kan verwijderbaar of permanent zijn en ook in de backing zijn verschillende variaties mogelijk; uit één stuk of voorzien van slitten of breeklijnen.

Zelfdoorschrijvend papier wordt samengesteld in sets. Als het bovenste vel wordt beschreven, dan verschijnt de tekst op het volgende vel. Dat komt omdat de verschillende vellen een coating hebben met minuscule inktcapsules die openbarsten door de druk van het schrijven op het bovenste vel. We spreken van CB (coated back) voor het bovenste vel, CFB (coated front and back) voor de middelste vellen en CF (coated front) voor het onderste vel van de stapel. De sets worden verzameld met zelfscheidende lijm. Deze lijm plakt alleen wanneer hij in contact komt met de inktcapsules-coating van het papier.

Digitaal Dry Toner het assortiment wordt door IGEPA zo veel mogelijk aangeboden op een “clean cut” formaat, oftewel schoon en haaks gesneden met een minimale afwijking.

Digitaal Indigo het assortiment wordt aangeboden in allerlei kwaliteiten die gecertificeerd of geschikt bevonden zijn voor producties op een HP Indigo. 

Digitaal Inkjet het assortiment wordt aangeboden op SRA3 formaat in allerlei kwaliteiten die geselecteerd zijn voor vellen inkjet producties.

 

Enveloppen worden zowel in een uitgebreid basis als premium assortiment aangeboden. Deze worden verpakt in representatieve en stevige dozen. 

Wil je meer weten over de eigenschappen van papier klik dan op èèn van de afbeeldingen hieronder.