Papier en duurzaamheid

Informatie over feiten en mythes rondom papier, print, duurzaam bosbeheer en een circulaire economie binnen de papiersector. 

Papierproductie en duurzame bossen

De pulp- en papierindustrie is afhankelijk van, en bevordert, duurzaam bosbeheer om te kunnen voorzien in een betrouwbare aanvoer van houtvezels, de belangrijkste grondstof voor haar producten. Verantwoordbosbeheer biedt de samenleving meerdere voordelen, zoals levensonderhoud, ecosysteemdiensten en biodiversiteit. De Europese bossen, waar de papierfabrieken in de regio meer dan 90% van hun houtvezels kopen, groeien elke dag met een oppervlakte van 1.500 voetbalvelden. Meer dan 60% van dit gebied is gecertificeerd volgens de FSC®- of PEFC™ -normen, mede dankzij de steun van de print- en papierindustrie.

 

Eucalyptus Globulus

Eucalyptus kennen we vaak als de aromatische olie die uit de bladeren van de Eucalyptus Globulus boom wordt gehaald. Deze olie wordt o.a. gebruikt in zeep, voor inhalatie bij verkoudheid en het helpt wondjes te genezen. Misschien onbekend maar de Eucalyptus Globulus boom levert ook hout waaruit The Navigator Company haar papier vervaardigt.

 

Misvattingen over de papierindustrie

De resultaten van de studie van Two Sides toont aan dat er nog steeds misvattingen bestaan over de milieu-impact van de papierindustrie. Consumenten zijn zich er niet van bewust dat Europese bossen groeien. Het hoge recyclingspercentages van papier en papieren verpakkingen worden niet gewaardeerd en de milieu-impact van digitale communicatie wordt vaak over het hoofd gezien.