The wishlist name can't be left blank
Bedrukte dozenBedrukte dozen

Hoe kies je de juiste verpakking?

Wereldwijd worden dagelijks miljoenen producten verpakt. Hoe? Dat verschilt per product. Verpakken is per definitie maatwerk. Verpakken betekent dus keuzes maken uit verschillende verpakkingsoplossingen uit een enorm aanbod van verpakkingsmaterialen. Dat is niet eenvoudig. In dit artikel lees je hoe je de juiste verpakking selecteer voor jouw toepassing.

Hoe ziet de ideale verpakking eruit?

Het antwoord op die vraag verschilt per product en toepassing. Bovendien zijn er meerdere interne en externe factoren die bepalend kunnen zijn voor de keuze van een verpakking. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van de reis die een product moet afleggen, de transportwijze en de omstandigheden op de plaats van bestemming. Denk bijvoorbeeld ook aan klimatologische omstandigheden en plaatselijke verpakkingsvoorschriften.

Natuurlijk is verpakken meer dan alleen een product beschermen. Verpakken is meteen de inhoud bewaren, presenteren en informeren over de ingrediënten, toepassingen en een juist gebruik van het product. In de foodsector worden vaak strenge of specifieke eisen gesteld aan de manier waarop grondstoffen en verpakkingen worden aangeleverd en opgeslagen. Zo kent elke sector eigen verpakkingsnormen en voorschriften.

"Verpakken is en blijft maatwerk"

Maar om je toch een indruk te geven van uiteenlopende verpakkingsoplossingen hebben we een kwetsbaar en typisch Nederlands product uitgezocht dat naar vele bestemmingen wereldwijd wordt vervoerd. Een handgemaakt product dat we stap voor stap gaan verpakken: een porseleinen vaas.

flexo clichéflexo cliché
flexo clichéflexo cliché

Stap 1: oppervlakte bescherming

De eerste stap bij het verpakken van een kwetsbaar product is het beschermen van het oppervlak. Dit belangrijke onderdeel van de verpakking wordt meestal aangebracht in de fabriek, aan het eind van het productieproces. De belangrijkste taak van oppervlakte bescherming is het verminderen van het breukrisico en het voorkomen van krassen en deuken tijdens transport en opslag.

Voorbeelden van deze verpakkingen kom je overal tegen. Denk bijvoorbeeld aan beschermde folie waarin televisies, beeldschermen en smartphones worden verpakt voordat ze de doos in gaan.

Voor de oppervlaktebescherming van een porseleinen vaas zijn schuimfolie, luchtkussenfolie of zijdepapier zeer geschikt. Inpakpapier biedt zeer zeker ook een goede bescherming, terwijl luchtkussenzakjes ook een goede oplossingen zou kunnen zijn. Je ziet het al, talrijke mogelijkheden en dat geldt voor veel producten.

De kunst is om uit al die mogelijkheden de verpakkingsoplossing te selecteren met de beste prijs/kwaliteitverhouding en die het beste te implementeren valt in het verpakkingsproces. Die keuze wordt altijd bepaald door meerdere factoren, zoals gebruiksgemak, verzendduur, waarde van het product en het aantal schakels in de totale keten van productie tot levering aan de eindgebruiker.

Stap 2: de keuze van de verzenddoos

Verreweg de meeste producten worden verpakt in kartonnen dozen. Die zijn er in talrijke formaten en variaties, met elk een eigen prijs/kwaliteitverhouding. Ook bij deze keuze gaat het om het vinden van de juiste balans. Daarbij zijn een aantal zaken van belang. Allereerst is het belangrijk om te weten wat de inhoud van de doos wordt en in hoeverre de inhoud zelfdragende eigenschappen heeft. Een andere essentiële vraag is: waar gaat de reis naar toe? Gaat het product direct naar de winkel, naar een magazijn, naar de eindgebruiker of naar de andere kant van de wereld?

De volgende vraag is even relevant. Wat is de eindbestemming? Is dat de consument of een distributiecentrum waar de inhoud opnieuw wordt verpakt in kleinere of juist grotere hoeveelheden? Hoe vaak wordt de doos aangeraakt? Oftewel hoeveel schakels telt de logistieke keten van productie naar eindgebruiker? Een doos die direct naar de afnemer gaat hoeft doorgaans minder sterk te zijn dan een doos die via allerlei wegen en distributiecentra de eindbestemming bereikt.

Natuurlijk is gewicht ook van belang. Immers, hoe lichter de doos, hoe lager de verpakkingskosten en vrachtkosten. Vanzelfsprekend moet de doos wel voldoende sterk en handelbaar zijn, want meer handling betekent meer kosten. Daarom is het zo belangrijk het traject te kennen dat een product aflegt.

blije klantenblije klanten
blije klantenblije klanten

Stap 3: het opvullen van de doos

We hebben een goede doos gevonden voor de porseleinen vaas. De loze ruimte in de doos moet worden opgevuld met materiaal dat de schokken tijdens de reis opvangt. Je kunt daarvoor opvulmateriaal gebruiken zoals luchtzakjes. Vullen met opvulpapier of beschermpapier is ook een optie als het oppervlak van de vaas goed beschermd is.

Als er meerdere vazen in één doos worden verpakt is het bovendien belangrijk dat onderling contact wordt vermeden om beschadigingen of breukschade te voorkomen.

Stap 4: het sluiten van de doos

Hiervoor kun je verschillende soorten sluitmiddelen gebruiken van papier of plastic. Denk bijvoorbeeld aan tape, plakband, omsnoeringsband, krimpfolie. De verpakking is een belangrijk (en voordelig) middel om betrokken partijen in de logistieke keten te informeren, bijvoorbeeld over de waarde of breekbaarheid van het product. Op de verpakking van een porseleinen vaas hoort daarom een waarschuwingsetiket.

Kortom, zonder teksten op een etiket, sluitmiddel of doos zou er tijdens transport en opslag veel onnodige schade kunnen ontstaan. Bedrukte verpakkingen kunnen natuurlijk ook uitstekend dienst doen als reclamedrager, bijvoorbeeld als het product in de doos direct aan de klanten wordt gepresenteerd.

Cliché voor bedrukkingCliché voor bedrukking
BedrukkingsmachineBedrukkingsmachine

Wil je meer weten over verpakkingen?

Neem gerust contact op met één van onze verpakkingsspecialisten. Wij helpen je graag verder.